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CARRIAGE OF LITHIUM BATTERIES  
 
 
1. Introduction 
 
1.1 In exercise of the powers conferred by Regulation 67 of the Civil Aviation Regulations 

1996, the Director General makes this Flight Operations Directives (“FOD”). 
 
1.2 This FOD is published by the Director General under section 24O of Civil Aviation Act 

1969 [Act 3].  
 
 
2.  Interpretation 
 

 In this FOD, unless the context otherwise requires—  
  

“aeroderome operator” means a person who is licensed under the Civil Aviation Act 
1969 to establishes, maintains or operates an aerodrome, or to provide services of  
airport security; 
 
“baggage” means such articles, effects and other personal property of a passenger 
as are necessary or appropriate for wear, use, comfort or convenience in connection 
with the trip; 
 
“battery” of “batteries” means two or more cells which are electrically connected 
together and fitted with devices necessary for use, for example, case, terminals, 
marking and protective devices; 

 
 “cabin baggage” means baggage to be transported under the custody of the 
passenger inside the cabin; 
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“cells” means a single encased electrochemical unit, one positive and one negative 
electrode which exhibits a voltage differential across its two terminals;  
 
“checked baggage” means baggage of which operator takes sole custody and for  
which operator has issued a ticket; and 
 
“lithium batteries” means lithium metal batteries and lithium-ion batteries; 
 
“lithium-ion batteries” means a type of secondary battery commonly used in 
consumer electronics which are generally found in mobile telephones and laptop 
computers; 
 
 “lithium metal batteries” means batteries that have lithium metal or lithium 
compounds as an anode which are generally used to power devices such as 
watches, calculators, cameras and temperature data loggers; 

 
“portable electronic devices” means devices which contains lithium batteries such 
as watches, calculating machines, cameras, cellular phones, laptop computers and 
camcorders;  
 
“portable medical electronic devices” means devices which contains lithium 
batteries such as automated external defibrillators, nebulizer and continuous positive 
airway; and 

 
“operator” means any person who has the management of the aircraft. 
 
 

3. Carriage of portable electronic devices and portable medical electronic devices 
 

No person shall carry portable electronic devices and portable medical electronic 
devices in the checked baggage, cabin baggage or carry into the cabin except— 

 
(a) carry— 

 
(i) in relation to the portable electronic devices, for the purpose of 

personal use; or 
 
(ii) in relation to the portable medical electronic devices, for the purpose 

of medical use; 
 

(b) lithium batteries of the portable electronic devices and of the portable medical 
electronic devices shall- 

 
(i) in relation to the lithium metal batteries, not exceed a lithium content 

of 2 grams; or 
 
(ii) in relation to the lithium-ion batteries, not exceed a watt-hour rating of 

100 Wh;  and 
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(c) lithium batteries of the portable electronic devices and of the portable medical 
electronic devices shall be of a type which meets the requirements of each 
test in UN Manual of Test and Criteria, Part III sub-section 38.3. 

 
 
4. Carriage of spare lithium batteries  
 
4.1 No person shall carry spare lithium batteries of the portable electronic devices and of 

the portable medical electronic devices in the cabin baggage or carry into the cabin 
except— 

 
(a) carry the spare lithium batteries— 

 
(i) in relation to the portable electronic devices, for the purpose of 

personal use; or 
 
(ii) in relation to the portable medical electronic devices, for the purpose 

of medical use; 
 

(b) spare lithium batteries shall- 
 

(i) in relation to the lithium metal batteries, not exceed a lithium content 
of 2 grams; or 

 
(ii) in relation to the lithium-ion batteries, not exceed a watt-hour rating of 

100 Wh;   
 

(c) spare lithium batteries shall be of a type which meets the requirements of 
each test in UN Manual of Test and Criteria, Part III sub-section 38.3; and 
 

(d) spare lithium batteries to be individually protected by placement in their 
original retail packaging or by insulating its terminals. 

 
4.2 No person shall carry spare lithium batteries of the portable electronic devices and of 

the medical electronic devices in the checked baggage. 
 
4.3 For the purpose of paragraph 4.1 (d), terminals may be insulated by taping over 

exposed terminal or placing each spare lithium batteries in separate plastic bag or 
protective pouch.  

 
 
5. Carriage of portable electronic devices, portable medical electronic devices or 

spare lithium batteries beyond the capacity limitations 
 
5.1 Notwithstanding paragraph 3(b) and subject to paragraph 5.4, no person shall carry 

portable electronic devices and portable medical electronic devices beyond the 
capacity limitations as specified in paragraph 3(b) in the checked baggage, cabin 
baggage or carry into the cabin except— 

 
(a)  with the approval of the operator; 
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(b) carry— 
 

(i) in relation to the portable electronic devices, for the purpose of 
personal use; or 

 
(ii) in relation to the portable medical electronic devices, for the purpose 

of medical use; and 
 

(c) lithium batteries of the portable electronic devices and of the portable medical 
electronic devices shall be of a type which meets the requirements of each 
test in UN Manual of Test and Criteria, Part III sub-section 38.3. 

 
5.2 Notwithstanding paragraph 4.1(b) and subject to paragraph 5.4, no person shall carry 

spare lithium batteries beyond the capacity limitations as specified in paragraph 
4.1(b) in the cabin baggage or carry into the cabin except— 

 
(a)  with the approval of the operator; 

 
(b) carry the spare lithium batteries— 
 

(i) in relation to the portable electronic devices, for the purpose of 
personal use; or 

 
(ii) in relation to the portable medical electronic devices, for the purpose 

of medical use; 
 

(c) carry not more than two spare lithium batteries; 
 

(d) spare lithium batteries shall be of a type which meets the requirements of 
each test in UN Manual of Test and Criteria, Part III sub-section 38.3; and 

 
(e) spare lithium batteries to be individually protected in a manner as specified in 

paragraph 4.1(d). 
 
5.3 No person shall carry spare lithium batteris beyond the capacity limitations as 

specified in paragraphs 4.1(b) in the checked baggage. 
 
5.4 For the purpose of paragraphs 5.1(a) and 5.2(a), the operator may approves the 

carriage of portable electronic devices, portable medical electronic devices and spare 
lithium batteries— 

 
(a) in relation to the lithium metal batteries, a lithium content of not more than 8 

grams; and 
 

(b) in relation to the lithium-ion batteries, a watt-hour rating of not more than 
160Wh.  
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6. Obligations of the aerodrome operator and the operator 
 
 Aerodrome operator and operator shall ensure that— 
 

(a) no person shall carry spare lithium batteries in checked baggage; 
 
(b) no person shall carry portable electronic devices and portable medical 

electronic devices in the checked baggage, cabin baggage or carry into the 
cabin except as provided under paragraphs 3(a), (b) and (c); 

 
(c) no person shall carry spare lithium batteries of the portable electronic devices 

and of the portable medical electronic devices in the cabin baggage or carry 
into the cabin except as provided under paragraphs 4.1(a), (b), (c) and (d); 

 
(d) no person shall carry portable electronic devices and portable medical 

electronic devices beyond the capacity limitations as specified in paragraph 
3(b) in the checked baggage, cabin baggage or carry into the cabin except as 
provided under paragraphs 5.1(a), (b) and (c); and 
 

(e) no person shall carry spare lithium batteries beyond the capacity limitations as 
specified in paragraph 4.1(b) in the cabin baggage or carry into the cabin 
except as provided under paragraphs 5.2(a), (b), (c), (d) and (e). 
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