-A  +A          

Good Day! Thursday, 1 June 2023

Organization

Ahli Pihak Berkuasa

Ahli Pihak Berkuasa

Profile

YBhg. Tan Sri Mohd Khairul Adib Bin Abd Rahman

Chairman

YBhg. Tan Sri Mohd Khairul Adib bin Abd Rahman was appointed as the Chairman of CAAM on 1 June 2020. He holds a Bachelor Degree (Hons) in Science and later pursued his master in Public Policy at Saitama University, Japan under Monbukagakusho Scholarship.

YBhg. Tan Sri began his career in the civil service in 1988. He has served various ministries and departments over the period of 32 years such as the Ministry of Science, Technology and Environment, Ministry of Education and at our Missions in Tokyo and London.

He was appointed Secretary General of Ministry of Transport before assuming the position of Director General of Public Service in 2019.

View Profile
Profile

YBhg Dato’ Mohamed Sharil Tarmizi

View Profile
Profile

YBhg. Dato’ Normah Binti Osman

Ketua Setiausaha Kementerian Pengangkutan Malaysia (MOT)

View Profile
Profile

Rokhoun Nafsiah binti Abd Rashid

Seorang graduan perakaunan dari Manchester Metropolitan University, United Kingdom, Rokhoun Nafsiah binti Abd Rashid mempunyai lebih daripada 20 tahun pengalaman dalam Perkhidmatan Awam Malaysia. Kerjaya beliau dalam Perkhidmatan Awam bermula sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik di Pejabat Perdana Menteri di bawah Unit Perancang Ekonomi pada tahun 1995. Selepas menamatkan Pengajian Sarjana Pentadbiran Perniagaan dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), beliau telah dilantik sebagai Penolong Setiausaha Utama di Kementerian Kewangan. Beliau juga pernah berkhidmat di Jabatan Wakaf, Zakat dan Haji sebelum meneruskan perkhidmatannya di Kementerian Kewangan.

Sepanjang kerjaya beliau sebagai penjawat awam, beliau telah menyumbang kepada kemajuan Perkhidmatan Awam Malaysia dan negara. Rokhoun Nafsiah menguruskan penstrukturan organisasi di jabatan dan agensi di bawah Kementerian Kewangan. Beliau juga terlibat secara langsung dalam struktur organisasi Program Transformasi Perbendaharaan pada tahun 2013. Beliau juga menstrukturkan rancangan dan menguruskan Sumber Manusia untuk semua jabatan dan agensi di bawah Kementerian Kewangan. Selain itu, beliau memperbaiki dan memperkemaskan Prosedur Operasi Piawaian untuk mematuhi proses kewangan dan memperkemaskan proses kerja yang berkaitan dengan Pengurusan Kewangan dan Sumber Manusia.

Rokhoun Nafsiah dilantik sebagai Ahli Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia pada 18 Disember 2019 sebagai wakil Kementerian Kewangan.

View Profile
Profile

YBhg. Tan Sri Dato’ Seri Dr. Halim Mohammad

Nama yang terkenal di dunia korporat, YBhg. Tan Sri Dato’ Seri Dr. Halim Mohammad adalah Pengasas Kumpulan Halim Mazmin (Kumpulan HM) yang ditubuhkan pada tahun 1980. Beliau kini merupakan Pengerusi Eksekutif Kumpulan HM dan merupakan Pengasas Universiti Meritus – sebuah institusi pengajian tinggi swasta yang dilesenkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia.

Dia memulakan karier awalnya di laut – berlayar dengan berbagai kapal dagang dan kini mempunyai lebih dari 40 tahun pengalaman dalam industri maritim. Di arena antarabangsa, oleh kerana pengalaman dan pengetahuan yang luas, dia dipilih oleh Bureau Veritas yang berpangkalan di Paris – salah satu syarikat klasifikasi kapal antarabangsa terbesar – sebagai anggota Jawatankuasa Kecil untuk Asia-Australia. Dia juga merupakan Anggota Lembaga Kelab Insurans Perlindungan & Indemniti berprestij di Utara England yang berpangkalan di UK untuk pemilik kapal di seluruh dunia.

Tan Sri Halim Mohammad telah berkhidmat dengan kerajaan sebagai Pengarah dan Pengerusi Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE) dari tahun 2004 hingga 2010, beliau merupakan Anggota Lembaga Universiti Teknologi Malaysia. Beliau sekali lagi dilantik semula sebagai Pengerusi MATRADE pada Januari 2019 dan pada April 2005, beliau ditauliahkan sebagai Kapten Kehormat RMNRV Tentera Laut Diraja Malaysia.

Kumpulan HM yang dipimpin Tan Sri Halim Mohammad hari ini berkembang menjadi sebuah perbadanan yang pelbagai dengan pelaburan dalam Maritim, Penerbangan, Pengajian Tinggi dan Hospitaliti. Kumpulan ini kini telah muncul sebagai pemain utama dalam industri perkapalan Malaysia, menawarkan perkhidmatan yang cemerlang dan berkualiti kepada para pelanggannya. Syarikat ini dengan kumpulan syarikatnya, mempunyai operasi yang meluas, dan dianggap sebagai salah satu syarikat perkapalan tersenarai awam milik swasta terbesar dan paling berjaya di Malaysia.

View Profile
Profile

YBhg. Tan Sri Prof. Dato’ Ir. Dr. Chuah Hean Teik

YBhg. Tan Sri Prof. Dato’ Ir. Dr. Chuah Hean Teik kini merupakan Presiden, Ketua Pegawai Eksekutif dan Profesor Kanan, Universiti Tunku Abdul Rahman, jawatan yang disandangnya sejak tahun 2008. Sebelum ini, beliau pernah berkhidmat di pelbagai universiti tempatan yang bereputasi baik termasuk Universiti Multimedia dan Universiti Malaya.

Tan Sri juga berkhidmat dalam banyak badan dan jawatankuasa profesional dan penasihat termasuk Presiden Akademi Kejuruteraan dan Teknologi ASEAN (AAET) bagi sesi 2016/2019. Beliau juga adalah Pengerusi, Jawatankuasa Tetap Pendidikan Kejuruteraan Persekutuan Institusi Kejuruteraan Asia dan Pasifik (FEIAP) untuk dua sesi berturut-turut dari tahun 2015 hingga 2019. Tan Sri telah dianugerahkan Anugerah Pencapaian Kejuruteraan Cemerlang (Kategori Individu) dari Persekutuan Pertubuhan Kejuruteraan ASEAN dan Anugerah Pemimpin Teladan (Kategori Pendidikan) daripada Persekutuan Persatuan Hokkien Malaysia pada tahun 2017 atas pencapaian dan sumbangan cemerlang beliau.

View Profile
Profile

YBhg. Datuk Ben Chan Chong Choon

Datuk Ben Chan Chong Choon ialah Peguambela dan Peguam Cara Mahkamah Tinggi Malaya dan ahli Badan Peguam Malaysia. Sebelum menubuhkan amalan guaman sendiri pada tahun 2017, Datuk Ben Chan adalah rakan kongsi litigasi dalam firma guaman yang berpangkalan di Kuala Lumpur. Beliau berkelulusan dari Universiti London dengan ijazah LLB pada tahun 1990 dan kemudian memperoleh Sijil Amalan Guaman dari Lembaga Kelayakan Malaysia. Beliau memperoleh Ijazah Sarjana Undang-Undang dari Universiti Malaya pada tahun 1995. Terdahulu, beliau telah melengkapkan kelayakan profesionalnya dengan Institut Setiausaha dan Pentadbir Berkanun (ICSA) dan diterima sebagai ahli bersekutu.

Datuk Ben Chan kerap menjalankan kes litigasi di Mahkamah Rayuan, Mahkamah Tinggi, Mahkamah Rendah dan Tribunal Timbang Tara. Beliau adalah seorang Penimbang Tara, Adjudikator dan Pengantara dalam panel Pusat Timbang Tara Antarabangsa Asia. Pada masa ini, beliau juga merupakan ahli panel dalam Jawatankuasa Tatatertib yang ditubuhkan di bawah Akta Profesion Undang-Undang 1976.

Beliau telah bertindak dalam pelbagai perkara litigasi berprofil tinggi yang melibatkan pertikaian komersial dan kes timbang tara penting yang berkaitan dengan kontrak pembinaan dan minyak & gas. Datuk Ben Chan juga menyediakan nasihat perbankan, kewangan, insolvensi dan pengawalseliaan kepada institusi kewangan dan perantara pelaburan, pengamal insolvensi, peminjam dan pelabur serta menasihati pertikaian undang-undang pembinaan. Beliau telah memberi syarahan mengenai undang-undang perniagaan dan undang-undang syarikat dalam ceramah, seminar serta pelbagai institusi. Beliau adalah pengarang utama buku itu, “Chan & Koh – on Malaysian Company Law” Sweet & Maxwell, Asia.

View Profile
Profile

YBhg Dato’ Mohamed Sharil Tarmizi

YBhg Dato’ Mohamed Sharil Tarmizi merupakan seorang perunding yang fasih dalam bidang korporat dan kawalselia. Pengalaman kerja beliau bermula sebagai seorang peguam khusus dalam undang-undang pembinaan dan seterusnya menjadi penasihat korporat yang terlibat dalam beberapa projek pemulihan syarikat.

Beliau merupakan bekas pengawalselia dalam bidang internet, telekomunikasi, media atas talian serta industri perkhidmatan pos dan penghantaran ekspres. Beliau pernah berkhidmat membantu sektor telekomunikasi negara, media dan pos serta syarikat kawalselia digital, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) di mana beliau merupakan sebahagian daripada pasukan perintis semasa penubuhan SKMM (2000-2006) selepas pemansuhan Jabatan Telekom Malaysia dan Bahagian Perlesenan Penyiaran, Kementerian Penerangan Malaysia. Selepas beberapa tahun dalam sektor swasta, beliau dijemput kembali menyertai SKMM sebagai Ketua Pegawai Operasi sebelum dilantik menjadi Pengerusi dan Ketua Eksekutif pada lewat 2011.

Semasa dalam perkhidmatan awam, antara lain, beliau telah menyelaraskan organisasi peringkat tinggi pertama dunia “Expert Dialogues on Real-time Monitoring of Flight Data” antara Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa/ International Civil Aviation Organisation (ICAO) dan Kesatuan Telekomunikasi Antarabangsa/ International Telecommunications Union (ITU) sejurus selepas penutup Persidangan Pembangunan Telekomunikasi Dunia (World Telecommunications Development Conference) pada 2014.

Beliau juga menganggotai beberapa syarikat tersenarai awam di Malaysia dan beberapa syarikat swasta lain merangkumi pelbagai industri. Selain itu, beliau juga merupakan pengendali radio amatur berlesen selain menjadi penyokong kuat kepada syarikat teknologi yang baru bermula (technology start-ups).

Mohamed Sharil berkelulusan Sarjana Muda Undang-Undang (Kepujian) dari University College of Wales, Aberystwyth dan menjadi Peguam di Gray’s Inn, London. Beliau kemudian dipanggil menyertai Majlis Peguam Malaysia dan pernah berkhidmat sebagai Peguambela dan Peguamcara Mahkamah Tinggi Malaya.

View Profile
Profile

Kapten Norazman Bin Mahmud

Ketua Pegawai Eksekutif

Kapten Chester Voo Chee Soon dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif CAAM berkuat kuasa pada 1 Jun 2020. Beliau telah memulakan kerjaya penerbangan komersialnya dengan Malaysia Airlines pada tahun 1993 sebagai kadet juruterbang. Sepanjang kerjaya selama 27 tahun, beliau telah menerbangkan pesawat Boeing 737, Airbus A330 dan Airbus A320. Beliau telah mengumpulkan sejumlah 14500 jam jet komersial pada pesawat ini. Beliau juga pernah berkhidmat dengan AirAsia Berhad dalam tempoh 12 tahun yang lalu dan telah mencapai pelbagai peranan pengurusan dengan syarikat penerbangan tersebut.

Beliau telah berkhidmat dalam kapasiti Pengajar Darat, Pengajar Sumber Anak Kapal, Pengajar Type Rated, Pemeriksa Type Rated, Pengurus Latihan, Ketua Juruterbang Operasi dan akhirnya Pengarah Operasi Penerbangan. Beliau dikenali sebagai seorang pemimpin yang merendah diri dan mudah didekati dengan perhatian yang terperinci. Dengan pengalaman yang luas ini, Kapten Chester Voo diamanahkan dengan peranan untuk memacu CAAM ke tahap yang lebih tinggi sambil meningkatkan kecekapan, keselamatan, dan keselamatan penerbangan awam kepada piawaian bertaraf dunia.

View Profile
Civil Aviation Authority Malaysia (CAAM)
Privacy Policy
Icon
CAAM Ejen Maya
wpChatIcon