-A  +A          

Good Day! Monday, 17 June 2024

Our Team

Perkhidmatan Navigasi Udara dan Aerodrom

Perkhidmatan Navigasi Udara dan Aerodrom

IStock 931559254 1
Air Traffic Control Tower in Malaysia
Cross
  • Negeri

Kuala Lumpur Air Traffic Control Centre (KLATCC)

Jalan CTA 3 (KLIA),
Kuala Lumpur International Airport,
64000 KLIA,Sepang, Selangor,Darul Ehsan.

CAAM Kedah

CAAM Complex Sultan Abdul Halim Airport
06550 Alor Setar
Kedah Darul Aman

CAAM Johor

Senai International Airport
81250 Johor Bharu, Johor

CAAM Ipoh

Sultan Azlan Shah Airport
31350 Ipoh, Perak

CAAM Melaka

Melaka International Airport
75350 Batu Berendam
Melaka

CAAM Kuala Terengganu

Sultan Mahmud Airport
21300 Kuala Terengganu

CAAM Kerteh

Kerteh Airport
24300 Kerteh
Terengganu

CAAM Pulau Tioman

Pulau Tioman Airport
63, Jalan Sulaiman,
86800 Mersing, Pahang

Pejabat Wilayah Caam Sabah

Jalan Bunga Raya, Kepayan
Beg Berkunci 2065
88618 Kota Kinabalu

Pusat Kawalan Trafik Udara Kota Kinabalu

Jalan Kepayan,
88100 Kota Kinabalu,
Sabah

CAAM Sandakan

Cawangan Sandakan
90008 Sandakan
Sabah

CAAM Lahad Datu

Cawangan Lahad Datu
91108 Lahad Datu
Sabah

CAAM Tawau

Cawangan Tawau
91007 Tawau
Sabah

Pejabat Wilayah Caam Sarawak

Kuching International Airport
93250 Kuching,
Sarawak

CAAM Miri

Cawangan Miri
98000 Miri
Sarawak

CAAM Bintulu

Cawangan Bintulu
97200 Bintulu
Sarawak

CAAM Sibu

Cawangan Sibu
96007 Sibu
Sarawak

CAAM Limbang

Cawangan Limbang
98700 Limbang
Sarawak

CAAM Marudi

Cawangan Limbang
98700 Limbang
Sarawak

CAAM Lawas

Cawangan Lawas
98850 Lawas
Sarawak

CAAM Mukah

Cawangan Mukah
96400 Mukah
Sarawak

CAAM Langkawi

Langkawi International Airport
07100 Padang Matsirat
Pulau Langkawi
Kedah

CAAM Kelantan

Sultan Ismail Petra Airport,
Pengkalan Chepa, 16100 Kota Bharu,
Kelantan

CAAM Penang

Penang International Airport,
11900 Bayan Lepas
Pulau Pinang

Kalibrasi Penerbangan Caam

Sultan Abdul Aziz Shah Airport
47200 Subang, Selangor

CAAM KLIA

Kuala Lumpur International Airport
64000 KLIA, Sepang
Selangor Darul Ehsan

Pejabat Wilayah Caam Semenanjung Malaysia

Jalan CTA 3 (KLIA),
Kuala Lumpur International Airport,
64000 KLIA,Sepang, Selangor,Darul Ehsan.

Menara Kawalan Trafik Udara Subang

Sultan Abdul Azizi Shah Airport
47200 Subang, Selangor

'); }); })(jQuery)
No Image

Director of Air Navigation & Aerodrome Division

Bahagian Perkhidmatan Navigasi Udara dan Aerodrom (ANSA), yang ditubuhkan pada Julai 2022, menandakan pencapaian penting dalam evolusi peraturan dan pengawasan penerbangan di Malaysia. Lahir daripada penggabungan Bahagian Standard Perkhidmatan Navigasi Udara dan Bahagian Piawaian Aerodrom, ANSA adalah entiti bersatu yang menyatukan kekuatan dan kepakaran kedua-dua domain. ANSA biasanya beroperasi di dua kawasan utama: Perkhidmatan Navigasi Udara (ANS) dan Aerodrom dan Ground Aids (AGA).

Sayap ANS memberi tumpuan untuk memastikan Operasi Pengurusan Trafik Udara (ATM) yang lancar dan selamat, mengharmonikan prosedur penerbangan dan penerbitan yang berkaitan, menguruskan aktiviti pelesenan untuk kakitangan Pengawal Trafik Udara, dan mengawasi perkhidmatan komunikasi, navigasi dan pengawasan yang mantap di Malaysia.

Sebaliknya, sayap AGA mengarahkan usahanya ke arah pertumbuhan, keselamatan, dan kemampanan operasi aerodrom, baik antarabangsa dan domestik. Ini termasuk pembangunan strategik aerodrom dan persekitarannya, pengawalseliaan operasi penerbangan khusus seperti aerodrom air, pelabuhan Short Takeoff and Landing (STOL), dan memastikan keselamatan operasi helikopter melalui heliports.

Dengan komitmen terhadap kecemerlangan dan sejajar dengan piawaian antarabangsa yang ditetapkan oleh Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) dan amalan terbaik negara-negara lain, ANSA memainkan peranan penting dalam memastikan keselamatan, kecekapan, dan pembangunan mampan sistem navigasi udara dan infrastruktur aerodrom negara.

Visi Kami

Untuk menjadi peneraju global dalam pengawalseliaan perkhidmatan navigasi udara dan aerodrom, menegakkan standard keselamatan, kualiti, dan inovasi tertinggi.

Misi Kami

Untuk mengawal selia dan menyelia perkhidmatan navigasi udara dan operasi aerodrom di Malaysia, memastikan pematuhan kepada piawaian dan cadangan Peraturan Penerbangan Awam Malaysia (MCAR) 2016, piawaian dan cadangan ICAO. Pada masa yang sama menanda aras dengan amalan terbaik antarabangsa yang lain dan menyumbang kepada pertumbuhan industri penerbangan yang teguh.

Unit Operasi Pengurusan Trafik Udara (ATM)

Unit ini bertanggungjawab mengawal selia operasi ATM di negara ini. Ia memastikan pelaksanaan yang berkesan dan pematuhan kepada peraturan dan piawaian yang ditetapkan oleh MCAR 2016,Lampiran 2 ICAO (Peraturan Udara), Lampiran 3 (Perkhidmatan Meteorologi untuk Navigasi Udara Antarabangsa), Lampiran 11 (Perkhidmatan Trafik Udara), Doc 4444 (Prosedur untuk Perkhidmatan Navigasi Udara — Pengurusan Trafik Udara (PANS-ATM)), Lampiran 12 (Mencari dan Menyelamat), Lampiran 19 (Pengurusan Keselamatan) dan ICAO lain dokumen sebagai panduan untuk Operasi Pengurusan Trafik Udara yang lancar di rantau ini. Fokus utama unit ini berkisar kepada keselamatan, kualiti, dan peningkatan berterusan melalui kerjasama dengan semua pihak berkepentingan yang berkaitan dokumen sebagai panduan untuk Operasi Pengurusan Trafik Udara yang lancar di rantau ini. Fokus utama unit ini berkisar kepada keselamatan, kualiti, dan peningkatan berterusan melalui kerjasama dengan semua pihak berkepentingan yang berkaitan.

Unit Prosedur Penerbangan & Penerbitan

Unit ini ditugaskan untuk menyelaraskan prosedur penerbangan dan penerbitan, unit ini berfungsi mengikut MCAR 2016, Dokumen ICAO 8168 (Prosedur untuk Perkhidmatan Navigasi Udara – Operasi Pesawat), Doc 4444 (Pengurusan Trafik Udara), dan Lampiran 15 (Perkhidmatan Maklumat Aeronautik). Ia memastikan semua prosedur penerbangan dan penerbitan sejajar dengan amalan terbaik global dan mematuhi piawaian ICAO.

Unit Pelesenan Personel (PEL):

Unit ini mengawasi pelesenan dan peperiksaan kakitangan Pengawal Trafik Udara, serta kelulusan dan pengawasan Pengawal Trafik Udara – Organisasi Latihan yang Diluluskan (ATC-ATO) seperti yang digariskan dalam MCAR 2016, Lampiran 1 ICAO (Pelesenan Personel) dan dokumen ICAO yang lain.

Unit Komunikasi, Navigasi & Pengawasan

Unit ini menyelia perkhidmatan komunikasi, navigasi dan pengawasan yang disediakan untuk perkhidmatan navigasi udara di Malaysia dengan memastikan semua operasi mengikut MCAR 2016, Lampiran 10 ICAO, Dokumen ICAO dan semua amalan terbaik yang berkaitan di rantau ini. Objektif utama unit ini adalah untuk memastikan kesalinghubungan yang lancar, sekali gus menggalakkan navigasi udara yang selamat, cekap dan mampan di Malaysia.

Unit Aerodrom Antarabangsa dan Domestik

Unit ini mengawal selia operasi aerodrom antarabangsa dan domestik di Malaysia. Berikutan MCAR 2016, Lampiran 14 ICAO dan Dokumen ICAO lain yang berkaitan sebagai panduan, ia memastikan pematuhan kepada semua peraturan dan piawaian pada masa yang sama memupuk keselamatan operasi aerodrom.

Unit Pembangunan Aerodrom

Penting dalam masa depan operasi aerodrom di Malaysia, unit ini mengawasi pertumbuhan dan pembangunan aerodrom dan persekitarannya. Mematuhi peraturan dalam MCAR 2016, piawaian dalam Lampiran 14 ICAO dan Dokumen ICAO lain sebagai panduannya, ia memberi tumpuan kepada perancangan, dan membangunkan operasi aerodrom bertaraf dunia. Ia dilakukan dengan membimbing pertumbuhan dan pembangunan aerodrom dan persekitarannya, mengimbangi keselamatan, dan kemampanan.

Unit Pelabuhan Aerodrom dan Short Takeoff and Landing (STOL):

Unit ini menyelia dan mengawal selia aerodrom air dan STOLports di Malaysia. Pematuhan kepada MCAR 2016 dan juga mengikut piawaian dan amalan yang disyorkan dalam Lampiran 14 ICAO (Aerodromes) dengan Dokumen ICAO yang lain sebagai panduan, unit ini memastikan operasi penerbangan khusus ini memenuhi standard keselamatan dan kecekapan.

Unit Heliport:

Unit ini mengawal selia helideck dan heliport, memastikan pematuhan terhadap peraturan berkaitan yang digariskan dalam piawaian MCAR 2016 dan ICAO Lampiran 10 Vol 2. Peranannya amat penting dalam menggalakkan operasi helikopter yang selamat dan cekap serta vertiport tidak lama lagi bagi memudahkan operasi mobiliti udara yang lebih maju di Malaysia.

Komitmen Kami

Bahagian ANSA didedikasikan untuk memupuk budaya keselamatan, inovasi, dan peningkatan berterusan. Kami melibatkan diri dengan pihak berkepentingan, menggalakkan kerjasama dan menggalakkan ketelusan. Pasukan profesional kami yang mahir bekerja keras untuk sejajar dengan piawaian global dan memangkin pertumbuhan dalam landskap penerbangan dinamik Malaysia.

Civil Aviation Authority Malaysia (CAAM)
Privacy Policy
Icon
CAAM Ejen Maya
wpChatIcon