-A  +A          

Good Day! Monday, 17 June 2024

Our Team

Bahagian Teknikal Perkhidmatan Navigasi Udara

Bahagian Teknikal Perkhidmatan Navigasi Udara

IStock 931559254 1
Air Traffic Control Tower in Malaysia
Cross
 • Negeri

Kuala Lumpur Air Traffic Control Centre (KLATCC)

Jalan CTA 3 (KLIA),
Kuala Lumpur International Airport,
64000 KLIA,Sepang, Selangor,Darul Ehsan.

CAAM Kedah

CAAM Complex Sultan Abdul Halim Airport
06550 Alor Setar
Kedah Darul Aman

CAAM Johor

Senai International Airport
81250 Johor Bharu, Johor

CAAM Ipoh

Sultan Azlan Shah Airport
31350 Ipoh, Perak

CAAM Melaka

Melaka International Airport
75350 Batu Berendam
Melaka

CAAM Kuala Terengganu

Sultan Mahmud Airport
21300 Kuala Terengganu

CAAM Kerteh

Kerteh Airport
24300 Kerteh
Terengganu

CAAM Pulau Tioman

Pulau Tioman Airport
63, Jalan Sulaiman,
86800 Mersing, Pahang

Pejabat Wilayah Caam Sabah

Jalan Bunga Raya, Kepayan
Beg Berkunci 2065
88618 Kota Kinabalu

Pusat Kawalan Trafik Udara Kota Kinabalu

Jalan Kepayan,
88100 Kota Kinabalu,
Sabah

CAAM Sandakan

Cawangan Sandakan
90008 Sandakan
Sabah

CAAM Lahad Datu

Cawangan Lahad Datu
91108 Lahad Datu
Sabah

CAAM Tawau

Cawangan Tawau
91007 Tawau
Sabah

Pejabat Wilayah Caam Sarawak

Kuching International Airport
93250 Kuching,
Sarawak

CAAM Miri

Cawangan Miri
98000 Miri
Sarawak

CAAM Bintulu

Cawangan Bintulu
97200 Bintulu
Sarawak

CAAM Sibu

Cawangan Sibu
96007 Sibu
Sarawak

CAAM Limbang

Cawangan Limbang
98700 Limbang
Sarawak

CAAM Marudi

Cawangan Limbang
98700 Limbang
Sarawak

CAAM Lawas

Cawangan Lawas
98850 Lawas
Sarawak

CAAM Mukah

Cawangan Mukah
96400 Mukah
Sarawak

CAAM Langkawi

Langkawi International Airport
07100 Padang Matsirat
Pulau Langkawi
Kedah

CAAM Kelantan

Sultan Ismail Petra Airport,
Pengkalan Chepa, 16100 Kota Bharu,
Kelantan

CAAM Penang

Penang International Airport,
11900 Bayan Lepas
Pulau Pinang

Kalibrasi Penerbangan Caam

Sultan Abdul Aziz Shah Airport
47200 Subang, Selangor

CAAM KLIA

Kuala Lumpur International Airport
64000 KLIA, Sepang
Selangor Darul Ehsan

Pejabat Wilayah Caam Semenanjung Malaysia

Jalan CTA 3 (KLIA),
Kuala Lumpur International Airport,
64000 KLIA,Sepang, Selangor,Darul Ehsan.

Menara Kawalan Trafik Udara Subang

Sultan Abdul Azizi Shah Airport
47200 Subang, Selangor

'); }); })(jQuery)
No Image

Director of Air Navigation Services Technical Division

Bahagian Teknikal Perkhidmatan Navigasi Udara (BTPNU) adalah bahagian penting yang menyediakan sokongan kepada operasi Perkhidmatan Navigasi Udara. Ia terdiri daripada dua sub-bahagian, iaitu, Air Traffic Management (ATM) dan Communication, Navigation, Surveillance and ATM System (CNS/ATM Systems).

Secara amnya, bahagian ini bertanggungjawab dalam:

 1. Merangka dan membangunkan prosedur perkhidmatan trafik udara untuk Perkhidmatan Trafik Udara termasuk pembangunan pelan kontingensi, dan struktur laluan;
 2. Mengemas kini dasar ruang udara mengikut piawaian domestik dan antarabangsa serta amalan yang disyorkan termasuk pembangunan prosedur penyelarasan antara penyedia ATS yang berjiran dan semua penyedia perkhidmatan yang berkaitan;
 3. Membangunkan, mereka bentuk, menyemak, mengesahkan dan menyelenggara prosedur penerbangan instrumen untuk semua lapangan terbang utama domestik dan antarabangsa di Semenanjung, Sabah dan Sarawak;
 4. Perancangan dan pembangunan sistem Komunikasi, Navigasi, Pengawasan dan Pengurusan Trafik Udara; dan
 5. Komunikasi/penglibatan berterusan dengan pihak berkepentingan untuk memastikan penerbangan selamat dan mampan di Malaysia.
ATM

Terdapat tiga (3) unit di bawah ATM iaitu:

 1. Procedures for Air Navigation Services – Aircraft Operation (PANS-OPS);
 2. Prosedur, Struktur Laluan dan Pelan Kontingensi; dan
 3. Dasar Ruang Udara;
Unit PANS-OPS

PANS-OPS bertanggungjawab untuk membangunkan, mereka bentuk, menyemak, mengesahkan dan menyelenggara Instrument Flight Procedures (IFP) untuk semua lapangan terbang utama domestik dan antarabangsa di Semenanjung, Sabah dan Sarawak. Unit ini menangani dan menggabungkan penggunaan alat bantuan navigasi atau teknologi navigasi lain yang mengambil kira keupayaan prestasi pesawat, seperti navigasi berasaskan satelit. Prosedur ini, sama ada navigasi konvensional atau berasaskan prestasi, adalah penting untuk penerbangan yang beroperasi dalam pelbagai fasa, termasuk berlepas, pendekatan dan mendarat di aerodrome-aerodrom utama dalam Malaysia. PANS-OPS menilai rupa bumi dan halangan semasa reka bentuk IFP dan kemudian menyediakan kriteria untuk pelepasan halangan semasa fasa penerbangan yang berbeza, memastikan pemisahan menegak dan mendatar yang mencukupi dikekalkan antara pesawat dan halangan, rupa bumi ataupun pesawat.

Unit PANS-OPS menghasilkan IFP konvensional dan PBN untuk semua aerodrom utama di Malaysia di dalam Penerbitan Aeronautical Information Publication (AIP) Malaysia melalui unit AIS.

Unit Prosedur, Struktur Laluan dan Pelan Kontingensi

Tanggungjawab utama unit ini adalah untuk merangka, membangun dan menyelenggara Manual Perkhidmatan Trafik Udara, yang merupakan prosedur untuk penyedia Perkhidmatan Trafik Udara CAAM, yang merangkumi pembangunan pelan kontingensi serantau dan struktur laluan untuk selamat dan cekap. perjalanan udara. Unit ini secara berterusan memastikan ketekalan dan kebolehoperasian semua prosedur ATS yang berkaitan dengan mematuhi piawaian antarabangsa dan kebangsaan. Unit ini bertanggungjawab menyediakan prosedur perkhidmatan trafik udara untuk semua fasa penerbangan, termasuk perkhidmatan operasi enroute, approach dan aerodrome control.

Tambahan pula, unit ini bertanggungjawab untuk mereka bentuk dan mengekalkan struktur laluan ATS (en-route) yang cekap dan berkesan untuk ruang udara di bawah bidang kuasa CAAM. Unit ini memastikan bahawa semua struktur laluan berkenaan adalah selamat, menjimatkan dan memenuhi keperluan dan kehendak semua pengguna ruang udara.

Selain itu, unit ini bekerjasama dan menyelaras dengan jabatan Meteorologi untuk menyediakan perkhidmatan pengurusan trafik udara yang lengkap dan berkesan di Malaysia.

Unit Dasar Ruang Udara

Unit ini bertanggungjawab untuk memastikan pematuhan dasar ATS kebangsaan dan antarabangsa dan menyesuaikan spesifikasi ruang udara dengan teliti di Wilayah Maklumat Penerbangan Kuala Lumpur dan Kota Kinabalu. Unit ini memastikan dasar ruang udara dikemas kini mengikut dasar, piawaian dan amalan yang disyorkan di peringkat kebangsaan dan antarabangsa, termasuk penyelarasan prosedur dalam kalangan penyedia-penyedia ATS kebangsaan dan antarabangsa (negara jiran) dan pihak berkuasa lain yang mana berkenaan mengenai perihal pengurusan ruang udara.

Selain itu, unit ini juga bekerjasama rapat dengan agensi ketenteraan dan agensi-agensi lain yang berkaitan untuk memastikan penggunaan ruang udara yang fleksibel bagi membolehkan operasi yang cekap dan selamat bagi kedua-dua operasi samada penerbangan awam mahupun ketenteraan di ruang udara yang sama, di samping memastikan keperluan dan kehendak kesemua pemegang taruh dipenuhi. Unit ini juga memastikan bahawa spesifikasi ruang udara adalah komprehensif, berkesan, dan disesuaikan untuk memenuhi keperluan semua pihak berkepentingan dengan mengambil kira pelbagai faktor seperti keperluan khusus pengguna ruang udara, lokasi geografi, ketinggian dan prestasi pesawat. Justeru, membantu mengoptimumkan penggunaan ruang udara dan meningkatkan kapasiti ruang udara Malaysia sambil mengekalkan piawaian keselamatan.

Sebagai sebahagian daripada tanggungjawabnya, unit ini menghasilkan dokumen Civil-Military Coordination Procedures (CMCP), Air Traffic Services Coordination Procedures (ATSCP) antara Negara Jiran dan penyedia ATS tempatan; dan Spesifikasi Ruang Udara untuk KL & KK FIR yang diterbitkan dalam AIP Malaysia melalui AIS.

CNS/ATM System

CNS/ATM System bertanggungjawab menyediakan sokongan teknologi dan sistem untuk ATM. CNS/ATM System mempunyai tiga (3) unit:

 1. a) Unit Surveillance and ATM System;
 2. b) Unit Communication, Navigation and Meteorlogical Systems; dan
 3. c) Unit ASBU Development and Monitoring dan State Implementation Program.

Secara amnya, sub-bahagian itu bertujuan untuk mengukuhkan keupayaan sistem CNS/ATM melalui penambahbaikan sistem dan penggunaan teknologi moden serta sistem yang cekap seiring dengan perkembangan pesat industri penerbangan global. CNS/ATM Systems juga akan melaksanakan inisiatif berkaitan sistem CNS/ATM di KL dan KK FIR agar selaras dengan ASBU and APAC seamless ANS Plan dengan menyelaraskan dengan negara-negara jiran.

Di samping itu, sub-bahagian ini bertanggungjawab untuk memastikan pembangunan sistem komunikasi, pengawasan, navigasi dan sistem ATM, dengan membangunkan dan menyediakan spesifikasi teknikal untuk semua projek yang berkaitan dengan sistem CNS/ATM. CNS/ATM System juga akan membantu dalam perolehan kontrak perkhidmatan penyelenggaraan sistem CNS/ATM untuk memastikan operasi pengurusan trafik udara yang siapsiaga.

CNS/ATM System juga bertanggungjawab untuk menyelaraskan dengan agensi tempatan lain yang berkaitan, termasuk dengan Negara jiran yang menyedia perkhidmatan ATS, untuk pelaksanaan bersama sistem-sistem yang berkaitan CNS/ATM termasuk sistem meteorologi untuk menyokong operasi ATM dan pada masa yang sama mematuhi piawaian dan saranan ICAO. CNS/ATM System sentiasa memantau dan menyediakan laporan mengenai pelaksanaan berasaskan prestasi (performance-based) seperti PBCS kepada ICAO atau CRA. Selain itu, apabila diperlukan, menyelaraskan dengan Pusat Pengurusan Mesej ATS Eurocontrol berkenaan pelaksanaan Sistem AMHS secara konsisten.

CNS/ATM System juga menyelaras, memantau dan mengesahkan aktiviti penentukuran (flight inspection & calibration) yang dijalankan secara berkala untuk memastikan ketepatan dan integriti isyarat yang dihantar oleh sistem navigasi udara mengikut piawaian kebangsaan dan antarabangsa serta amalan yang disyorkan.

Civil Aviation Authority Malaysia (CAAM)
Privacy Policy
Icon
CAAM Ejen Maya
wpChatIcon